ÁHÍTAT – 2022. február 10., csütörtök

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Az egyszerűség művészete
Igehely: Lk 9:1-11; Kulcsige: Lk 9:3 „Ezt mondta nekik: Semmit ne vigyetek az útra, se botot, se tarisznyát, se kenyeret, se pénzt, második ruhátok se legyen!”
Gyakran érezzük és mondjuk is, hogy bonyolult világban élünk. Való igaz, a tudomány és a technika olyan mértékű sokrétűségét értük meg, ami meghaladja a legmerészebb fantáziát is. A bölcsészet, politika és a társadalmi folyamatok megértésével már nem is próbálkozunk, hisz sokszor még ezek szakértői is eltévednek azokban. Az élet néha bonyolult, de most nem erről van szó, hanem azokról a folyamatokról, amelyeket mi tehetünk bonyolulttá vagy egyszerűvé. Gyakran a bonyolult műveleteket le lehet egyszerűsíteni, és az egyszerűeket a végtelenségig bonyolítani.

Mi lenne, ha ma kapnánk azt az utasítást, hogy pénz és váltóruha nélkül induljunk el többnapos útra? Kétségbeesnénk (főleg a testvérnők). Jézus ma nem ezt kéri tanítványaitól. Nem kér szegénységi fogadalmat, de az alapelv számunkra is ugyanaz: szerénység, alázatos egyszerűség. Ebben is Krisztus a tökéletes példa. Ugyanaz az indulat kell, hogy legyen minden tanítványában. Vizsgáld meg életedet, hogy mennyire jellemez a természetes egyszerűség a gondolkodásban, a beszédben, az öltözködésben, a csomagolásban, a kapcsolataidban és a döntéseidben? Ha szeretnél megszabadulni a fölösleges terhektől, gyakorold az egyszerűség művészetét!

Sallai Jakab

Délutáni elmélkedés

A kemény szív sorsa
Igehely: Zsid 3:12-19; Kulcsige: Zsid 3:15 „Ma, ha az ő szavát halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket, mint az elkeseredéskor.”
Istennek nem tetszik a kemény szív. A megkeményedett szív érzéketlen, büszke, engedetlen, és képtelen felfogni Isten dolgait. Sok kőszívű emberről olvasunk a Bibliában és a Biblián kívül. Kain szíve megkeményedett, mert beengedte az irigységet és a haragot. A fáraó megkeményítette a szívét büszkeségében, aminek végzetes következménye lett. Izráel életében is gyakran látjuk ezt a keménységet, mert nem hajlottak Isten után, de az Úr megígérte, hogy elveszi a kőszívet és hússzívet ad.

A kemény szív sorsa kárhozat. Vigyáznunk kell, nehogy észrevétlenül megkeményedjen a szívünk. Mitől keményedik meg a szív? Először is a hitetlenségtől. „Vigyázzatok, testvéreim, senkinek ne legyen közületek hitetlen és gonosz szíve”, ami elszakít Istentől. Minden bűn a szív keménységét idézi elő: „meg ne keményedjék valaki a bűn csábításától.” Ugyanígy veszélyt jelent az engedetlenség, amely miatt megharagudott Isten ószövetségi népére. Szívleljük meg Jézus szavait: „Vigyázzatok magatokra, nehogy szívetek elnehezedjék mámortól, részegségtől vagy a megélhetés gondjaitól” (Lk 21:34)!

Sallai Jakab