ÁHÍTAT – 2022. július 5., kedd

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Isten gyermekei elkülönülnek a sötétség gyermekeitől
Igehely: 2Kor 6:14-17; Kulcsige: 2Kor 6:14 „Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában, mert mi köze egymáshoz az igazságnak és a gonoszságnak, vagy mi köze van a világosságnak a sötétséghez?”
Pál apostol nem a krisztusi misszióparancs ellen beszél, sem a gyülekezet padjaiban összefont karral való ücsörgésre bátorít, hanem a hívő emberek bűntől való elszakadását jelző elkülönülésre hívja fel a figyelmet. Nem szabad elfelednünk, hogy a szentség, valamint Isten igazságának és szeretetének a bemutatása az, amire minket Isten elhívott. Ugyanakkor arra is elhívásunk van, hogy minden népet tanítványokká tegyünk. Hogyan tehetjük ezt, ha elkülönülünk?

Elsősorban az elkülönülésünk abból áll, hogy közösséget alkotunk azokkal, akik Jézus Krisztusban hisznek és a Biblia tanítását követik. Ennek meg kell nyilvánulnia a párválasztásban és a házasságban is. Nem szabad álmokban élnünk, mert nem mi vagyunk, akik miatt majd emberek megtérnek, ahogy ezt sokan gondolják, hanem Isten Lelke az, aki a megtérést kimunkálja.

Másodsorban, ahogyan Isten jelenlétével mutatta be szentségét az Ószövetségben, mi is erre lettünk elhívva! Közöttük élni, de nem úgy, mint a világ! A Krisztus vére által megmosott, megfehérített ruha tükröződjön az életünkben, cselekedeteink és beszédünk által!

Szilágyi Norbert

Délutáni elmélkedés

Dicsérjétek Istent a gyógyulásért!
Igehely: Ézs 38:9-20; Kulcsige: Ézs 38:17 „Bizony, javamra vált a nagy keserűség. Hiszen megmentettél az enyészet vermétől, és hátad mögé vetetted minden vétkemet.”
Testi fájdalmaink és szenvedéseink a mulandó létünkre emlékeztetnek. Azok, akik meggyógyulnak testi vagy lelki betegségekből, mind hálásak a gyógyulásért. Ezékiás is Istennek ad hálát a gyógyulásért és megemlékezik a nehéz helyzetről, amiből Isten megszabadította.

Isten ma is gyógyít embereket, és sokszor hallhatunk csodálatos gyógyulásokról, de ne feledjük el, hogy nem minden ember gyógyul meg. Vannak sokan, akik hosszú, nehéz betegség végén Istenhez költöznek, mások gyors lefolyású betegség áldozatai lesznek. Feltevődik a kérdés, hogy miért?

Isten azért küldte a Fiát a földre, hogy az emberiség legnagyobb betegségét meggyógyítsa. A bűn betegsége az, amely nemcsak a testünket gyötri meg, hanem a lelkünket is megölheti, ha arra nem fogadjuk el az áldott orvos által kínált gyógyulást. Isteni csoda az, ha valaki meggyógyul, de az még nagyobb csoda, ha valaki örök életet nyer, megbékél Istennel, és meggyógyult lélekkel ad hálát a megváltásért, úgy várja az Atyával való találkozást.

Dicsérjük Istent gyógyító hatalmáért, különösen a lelkünk gyógyulásáért!

Szilágyi Norbert