ÁHÍTAT – 2022. március 12., szombat

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Felesleges aggódni
Igehely: Lk 12:22-32; Kulcsige: Lk 12:22 „Tanítványaihoz pedig így szólt: Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mibe öltözködjetek.”
Jézus világosan elmondja, hogy miért felesleges aggódni. Először arra mutat rá, hogy az aggódás azért felesleges és haszontalan, mert az élet sokkal több, mint az eledel és a ruházat. Elmondja, hogy a tanítványok sokkal értékesebbek a madaraknál és liliomoknál. Isten eltartja a madarakat, gondja van a liliomokra, tehát gondoskodni fog drága gyermekeiről is. Jézus világosan kijelenti, hogy az aggódás a hit hiányát, Isten félreértését jelzi. „Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vettetik, az Isten így öltözteti, mennyivel inkább titeket, kicsinyhitűek” (Lk 12:28). Nem az előrelátást ítéli el, hanem a nyugtalan megközelítést, amivel tudat alatt kétségbe vonjuk, hogy Isten gondot visel. Jézus arról is beszél, hogy az aggódás pogány gondolkodásmód. Végül pedig az aggodalom azért is felesleges, mert aggódással nem tudod meghosszabbítani az életedet (Lk 12:25). Az aggodalomra a gyógyszer Isten országának a keresése (Lk 12:31).

Ne aggodalmaskodjál, Nézz Istenedre fel! Ő felruház és táplál, Rád gondot Ő visel. Ismered ezt a csodálatos „gyógyszert”? Milyen hatása volt?

Vajda Miklós

Délutáni elmélkedés

„Sok hamis próféta jött el a világba”
Igehely: 1Jn 4:1-6; Kulcsige: 1Jn 4:1 „Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy Istentől valók-e, mert sok hamis próféta jött el a világba.”
A világ sohasem volt híjával a fantasztikus vallási elképzeléseknek, és Isten kijelentését gyakran megváltoztatták a hamis próféták. Az utolsó idők jelei között az Úr Jézus Krisztus beszél a hamis próféták megjelenéséről, akik, ha lehetne, elhitetnék még a választottakat is. Mivel a hamisítvány a próféták esetében is feltűnik, komoly vizsgálatra van szükség a prófétalelkek megítélésében. Először is a Krisztus személyéhez való viszonyulásukról lehet megismerni őket. Másodszor a beszédükről. A világ szerint beszélnek, ezért nem csoda, hogy a világ hallgat rájuk, mert a világból valók. Harmadszor arról, ahogy élnek: az Úr Jézus Krisztus azt mondja, hogy a gyümölcseikről lehet megismerni őket.

Akik Istentől valók, azok hallgatnak a szavára. A hamisítvány felfedezésének legnagyobb elősegítője az eredeti tanulmányozása. Tanulmányozzuk az eredetit, azt a prófétát, akit az Úr támasztott. Fogadjuk meg János figyelmeztetését, és vizsgáljuk meg a prófétákat annak alapján, hogy mit mondanak, és hogyan élnek!

Vajda Miklós