ÁHÍTAT – 2023. május 15., hétfő

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Akarata értelmes odaszánást kíván
Igehely: Róm 12:1-3; Kulcsige: Róm 12:2 „És ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.”
Az elmúlt harminc évben, a megtérésem óta nagyon sok istentiszteleten voltam. Részt vettem istentiszteleten gyülekezetben, ifjúsági konferencián, gyermektáborban, lelkipásztori értekezleten. Mindegyik különbözött a többitől, formáját, menetét tekintve. Melyiket minősíthetjük ezek közül helyesnek, megfelelőnek? A formája, a résztvevők összetétele, képzettsége szerint ezt nem lehet megállapítani. Akkor válik egy istentisztelet megfelelővé, ha a résztvevők – szolgálók és hallgatók egyaránt – odaszánják magukat Istennek, élő, szent áldozatként.
Ha más irányból nézzük a kérdést, akkor azt is elmondhatjuk, ha odaszánjuk magunkat Istennek kedves áldozatul, akkor az életünk miden más területén is megvalósul az okos istentisztelet. Így lesz istentisztelet az árvák és özvegyek meglátogatása, az elkeseredett testvér bátorítása, a kiszolgáltatott barát megvédése, a lerobbant autója mellett, az út szélén veszteglő autós segítése stb.
Ha tisztelni szeretnéd Istent, légy te az áldozat! Merd odaszánni magad! Válj az embereknek szolgáló istentiszteleti létforma áldozatává! Ma ez a kérdés: Odaszánod-e magad erre?
Takács Zoltán

Délutáni elmélkedés

Szolgálatra bátorító tanács
Igehely: 2Tim 4:1-5; Kulcsige: 2Tim 4:5 „Te azonban légy józan mindenben, a bajokat szenvedd el, végezd az evangélista munkáját, töltsd be szolgálatodat.”
„Tarts ki! Meg tudod csinálni! Szedd össze magad! Ne add fel, küzdj tovább!” – Ilyen biztatások hagyják el a szánkat, ha valakit szeretnénk feladatokban, szolgálatokban bátorítani. Sajnos, gyakran ennyire vagyunk képesek. Erre könnyen jöhet a megfáradt testvér válasza: „Könnyű azt mondani!” Istenünk és eszköze, Pál, nem ilyen bátorítást közöl velünk. Sokkal mélyebbre – vagy magasabbra – mutató kifejezéseket közöl.
Testvérem! Elfáradtál a szolgálatban? Hadd álljon most itt három tanács, ami a szolgálat három tényezőjére mutat rá. Ezeket fontos szem előtt tartani, hogy a szolgálatban erős maradhass: 1. Kinek a színe előtt állsz? Ne feledd, hogy az élő Isten és a megváltó Krisztus színe előtt állsz minden pillanatban. Ő váltott meg, hívott el, és neki fogsz számot adni. 2. Tudod-e mi a feladat, és hogyan végezd el? Elsősorban neked is az igét kell hirdetned, akkor is, ha soha nem állsz szószékre. Tedd ezt teljes türelemmel, olyankor is, ha kemény üzeneteket bíz rád az Úr! 3. Tudod, mi a célja a munkádnak? Az elveszett, elferdült gondolkodású, a kíváncsi, de mesékből merítő embereket kell megmenteni most is.
Takács Zoltán