ÁHÍTAT – 2023. november 18., szombat

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

A tíz szűz példázata
Igehely: Mt 25:1-13; Kulcsige: Mt 25:1 „Akkor hasonló lesz a mennyek országa ahhoz a tíz szűzhöz, akik vették a lámpásukat, és kimentek a vőlegény fogadására.”
A tíz szűz várta a vőlegényt, csak azt nem tudták, hogy mikor érkezik. E világban sokan szeretik számolgatni, hogy mikor fog visszajönni az Úr Jézus Krisztus. Ahelyett, hogy számolgatnánk, inkább számoljunk azzal, hogy mi történik akkor, amikor Ő visszajön. Az Úr Jézus figyelmeztet: „Vigyázzatok!” Miért? Azért, mert azon a napon kiderül, hogy ki az Övé, és ki nem. Ma még azt mondja: „Jöjjetek Hozzám!” Az ítélet napján majd azt mondja: „Távozzatok tőlem!” Sokan úgy gondolják, hogy be fognak menni, de nem mennek be. Az öt balga szűz meg volt győződve arról, hogy bemehetnek. Ez veszélyes állapot, amikor valaki hamisan gondolja magáról, hogy az Úré, és kiderül, hogy nem. Aki távol van az Úr Jézustól, mindig meg tudja magyarázni. Azért vagyok távol, mert…, azért nem jövök a gyülekezetbe, mert… Könnyű kifogásokat találni. De boldog ember az, aki ma el tudja mondani: „Én az Úr Jézusé vagyok azért, mert Ő a Golgotán kiontott vérével megmosott”. Te elmondhatod ezt? Ha igen, adj hálát ezért!
Szűcs Attila

Délutáni elmélkedés

Aki Istentől van, hallgat az Igére
Igehely: Jn 8:43-47; Kulcsige: Jn 8:47 „Aki Istentől van, hallja Isten beszédeit; ti azért nem halljátok, mert nem Istentől valók vagytok.”
Isten országába csak az mehet be, akit az Isten Fia, az Úr Jézus Krisztus megváltott. Az Úr Jézust megpróbálták sokszor a bűnben megfogni, de senki sem mondhatott ellene egy szót sem. Miért nem hisznek hát Neki? Azért, mert nem Istentől vannak. Az ördög gyermekei, nem az Isten gyermekei. „Miért nem értitek az én beszédemet?” – kérdezi Jézus, ha ti azt állítjátok, hogy az Atya gyermekei vagytok. Ezeket a kérdéseket ma is feltehetjük azoknak, akik Isten Igéjét hallják, de mégsem döntenek az Úr Jézus mellett. Ennek az az oka, hogy nincs fülük Isten számára, sem szívük az Ő Igéjéhez, és nem keresik az Ő akaratának megismerését. Az ember nem hallhatja Isten hangját, míg a füle tele van a „világ zenéjével”. Az, hogy nem akarják hallani hangját, nem menti fel őket, hanem még súlyosabb lesz az ítéletük. A „ti az ördög atyától valók vagytok” megállapítás igaz minden egyes újjá nem született emberre. „Aki Istentől van” azt jelenti, hogy az az ember, aki elfogadta az Urat, Istenhez tartozik és benne van Isten családjában. Hadd legyen így életedben, kedves testvér!
Szűcs Attila