ÁHÍTAT – 2024. április 24., szerda

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Kétféle válasz
Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”
A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal. Csakhogy „nem beszédben áll az Isten országa” (1Kor 4:20), és „nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát” (Mt 7:21).

Sokan ködösítéssel próbálják megoldani a kétféle válasz dilemmáját. Úgy próbálnak válaszolni, hogy az mindenkinek jó legyen, általánosítanak, hogy sok minden beleférjen, és titkosítanak, hogy elrejtsenek bizonyos információkat. Isten előtt azonban csak kétféle válasz létezik: igen vagy nem, jó vagy rossz, világosság vagy sötétség.

Az Atya most téged kérdez, hogyan válaszolsz?
Sallai Jakab

Délutáni elmélkedés

Vele megelégszem
Igehely: Péld 5:15–20; Kulcsige: Péld 5:18 „Legyen forrásod áldott, és örülj ifjúkorodban elvett feleségednek.”
A házassági eskü szövegéből áll előttünk ez a nagyon rövid idézet. Vajon miért volt szükséges ezt a mondatrészt belefoglalni az ünnepélyes fogadalom mondatai közé? Leleplezi ez az ember gyarlóságát és esendő voltát. Figyelmeztetés ez számunkra, akárcsak a ma esti ige. Mindig is elégedetlenek, mohók és nagyravágyók voltunk. Ezért kellett Krisztusnak értünk meghalnia. Az Édenkert sem volt elég nekünk, mi a tiltott fa gyümölcsét kívántuk. Ma sincs ez másképp. „A kerítésen túl mindig zöldebb a fű.” A Sátán hazugsága, hogy „mással boldogabb lennék” megkísértheti még a hívőket is. A Példabeszédek könyvében többször olvasunk az idegen asszony csapdájáról.

Kedves házasságban élő testvérem, meg vagy-e győződve, hogy Isten a legjobb házastársat adta neked, a leginkább hozzád illőt, azt, aki által leginkább tud formálni, akivel kiegészíti féloldalas természetedet? Ez a „megelégszem” nem egyféle beletörődés, hanem hálás felismerés. Nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel. Elégedjetek meg azzal, amitek van. A nagyravágyás és panasz elégedetlenséget és elégtelenséget okoz, a megelégedés és a hála pedig kielégülést. Légy hálás, és örülj ifjúkorodban elvett feleségednek!
Sallai Jakab