ÁHÍTAT – 2024. április 27., szombat

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

A csapdába futott farizeusok
Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”
Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).

Mai szemmel könnyű elítélni és kritizálni a farizeusokat, de nagyon vigyázzunk, hogy ezzel nehogy mi is farizeusokká váljunk. Ez a csapda számunkra is fennáll. Amikor magunkat okosabbnak képzeljük, mint más, vagy valakit meg akarunk leckéztetni, akkor egyik lábunk már benne is van a farizeusi kelepcében.

Mi nem kérdésekkel tartozunk Istennek, hanem válaszokkal. Ő az Úr és Mester, akinek jogában áll kérdéseket feltenni, aki felülről kapta a hatalmat. Tisztelettel és engedelmességgel tartozunk neki. Ne maradjunk adósok!

Mivel tartozol Istennek? Bocsánatkéréssel, hálával, engedelmességgel? Add meg Istennek, bármi legyen is az, hogy elkerüld a csapdákat.
Sallai Jakab

Délutáni elmélkedés

Hűségesek halálig
Igehely: Mal 2:13–16; Kulcsige: Mal 2:16 „Gyűlölöm azt, aki elválik feleségétől – mondja az Úr, Izráel Istene –, mert erőszak tapad ruhájára – mondja a Seregek Ura. Vigyázzatok magatokra, ne legyetek hűtlenek!”
„Légy hű mindhalálig!” (Jel 2:11) Ez a jelmondat a házasságra is érvényes. Isten elgondolása szerint a házasságkötés egy életre szól. Egy hitetlen pszichológus előadását hallgattam egyszer, aki ezt mondta: „A házasság szép és jó, csak az a baj, hogy túl hosszú ideig tart.” A válások megsokasodását az élettartam meghosszabbodása miatti hosszabb házasélet tényével próbálta magyarázni. Mekkora tévedés! Sosem lehet túl hosszú az, ami jó és szép – akár egy örökkévalóságig is tarthatna. A hűtlenség sokkal nagyobb méreteket ölt, mint a válások problémája. Ez a mi bukott természetünk vadhajtása. Isten pedig, mivel hűséges Isten, gyűlöli a hűtlenséget.

Malakiás könyvében Isten a házassághoz hasonlítja a kapcsolatot, ami összeköti őt népével. Fordítsuk meg most ezt a jelképes beszédet, és tanítson ez minket hűségre és kitartásra. Végül is minden erre vezethető vissza: aki hűséges Istenhez és a fogadalmaihoz, amit Istennek (vagy Isten előtt) tett, az képes a házasságban is hűségesen megállni. A kettő szorosan összefonódik. Mivel a házastársi hűség az Úr parancsa, ezért aki ezt betartja, az nemcsak házastársához, hanem Istenhez is hű. Szívleljük meg tehát Isten szavát: „Vigyázzatok magatokra, ne legyetek hűtlenek!”
Sallai Jakab