ÁHÍTAT – 2024. július 16., kedd

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Pénz helyett Isten legyen a fókuszban
Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)
Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?

Jézus tanításában ez szorosan összefügg azzal, hogy kinek szolgálunk. A Mammon a pénz istene. Ez a fényűzés és gazdagság arám eredetű megnevezése, ami elvileg szilárd támaszt, biztonságot ad, mégis „hamis” (Lk 16:9,11), nem igaz isten. Akkor hogyan bízhatsz benne?! Jézus ezért használhatta igeszakaszunk végén ezt a megnevezést tanítványaira: kicsinyhitűek. Inkább Istent szeresd és hozzá ragaszkodj!

Mi tereli el a figyelmedet az igaz Istenről, bár ő gondoskodik rólad? Mit fogsz tenni azért, hogy rá bízd az egész életedet?
Papp Dániel

Délutáni elmélkedés

Határozott útmutatás
Igehely: Jn 1:23–29; Kulcsige: Jn 1:29 „Ez János bizonyságtétele. Amikor a zsidók papokat és lévitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, hogy megkérdezzék tőle: «Ki vagy te?»”
Ki vagyok én? Ez a kérdés sokféleképpen elhangzik. Néha játékból, amikor személyazonosságot kell kitalálni. Máskor másoktól, amikor ránkcsodálkozva érdeklődnek kilétünkről. Legtöbbször önmagunkra irányítva tesszük fel a kérdést, identitászavarban, küldetéskeresésben, közösségi beilleszkedésben vagy épp Istenhez való viszonyunkban.

Bemerítő Jánost mások faggatták: Ki vagy te? Hogy ilyeneket csinálsz – ki a csoda vagy?! Valóban csoda volt, már a születése is isteni kegyelem által, a felnövekedése is „lélekben” történt (Lk 1:58,80). Ő magát nem vallotta az eljövendő Illésnek, a várva várt prófétának, főleg nem Krisztusnak. De azt tudta és tudtul adta, hogy „kiáltó hang/szó vagyok”. Küldetésem az útkészítés. Az Úr útjának készítése.

És Jánosnak másnap megadatott, hogy rámutasson arra, akinek az útját készítette: Az Isten Báránya! Íme! Eljött hozzá! De a néphez is, hogy elvegye bűneiket.

Tudunk ilyen határozottan Jézusra mutatni? Ő miattatok jött, közöttetek áll, és értetek fog jönni! Elvihet majd?
Papp Dániel