ÁHÍTAT – 2024. július 2., kedd

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Krisztus követeit sohasem szerette a világ
Igehely: Mt 24:4–13; Kulcsige: Mt 24:9 „Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért.”
Arra a kérdésre, hogy mikor jön el a világvége, Jézus válasza nem nevez meg egy időpontot. Inkább az azt megelőző eseményekről beszél. A 9. versben mindnyájukat megdöbbentő jövendölést kell hallaniuk. És ez nem egy távoli időszakra utal. Azt mondja, hogy: „Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért.” Nem majd azokat, akik már közel lesznek a világvégéhez. És tudjuk, hogy mindez elkezdődött már az apostolok idejében, s folyik jó kétezer éve. Nem volt a világtörténelemben egy számottevő időszak, amikor ne üldözték, öldökölték volna valahol a keresztyéneket. Jézus azt is tudta, hogy lesznek, akik eltántorodnak. Nem ijeszteni, rémíteni akarta ezzel őket Jézus, csupán nem akarta eltitkolni előlük. Tudniuk és tudnunk kell, mire számíthatnak az őt követők.

Hogyan nézel ennek elébe? A keresztyén vértanúk tudatában voltak mindezeknek. Valaki úgy fogalmazott, hogy derűlátó hittel rendelkeztek, s ezzel túlláttak a mártíromságon. A te hited meddig lát?
Mátis Csaba

Délutáni elmélkedés

A helyreállított munkatárs
Igehely: 2Tim 4:11 „Egyedül Lukács van velem. Márkot vedd magad mellé, hozd el magaddal, mert hasznomra van a szolgálatban.”
Az apostol szinte teljesen magára maradt, már csak Lukács, az orvos látogatja meg időnként. Démász a világhoz ragaszkodott, elhagyta Jézust. Mások más missziós területre mentek. Márkot azért nem vitte magával, mert az első útjuk során ő is kissé meghátrált, és hazament. Majd helyreáll a kapcsolatuk, de még mindig külön területen dolgoznak (Márk Barnabással Ciprusra ment). És most azt mondja az apostol, hogy a jelenlegi helyzetében Márk az, aki a legalkalmasabb, leghasznosabb tudna lenni a szolgálatban. Őt kéri maga mellé.

Legyen ez az Ige bátorítás mindazok részére, akik bármilyen oknál fogva meghátráltak, meglankadtak, vagy éppen megfáradtak a szolgálatban. Talán nemet is mondtál valamikor. Az Úr nem mondott, és nem mond le senkiről végleg. Figyelj a hívó szóra! Lehet, hogy téged talál az Úr egy új feladatra a legalkalmasabbnak, leghasznosabbnak.

Van lehetőség helyreállni, és nem úgy élni életünket, mint Démász, hanem mint hűséges szolga, aki a végsőkig kitart az ő Ura mellett.
Mátis Csaba