ÁHÍTAT – 2024. július 24., szerda

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Az Úr Jézus világosságában járjunk!
Igehely: Jn 8:12–16; Kulcsige: Jn 8:12 „Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.”
Van egy közmondás, amelyik azt mondja: „Az öndicséret mindig büdös.” Érti ezt arra az emberre, aki állandóan a saját jó tulajdonságait dicséri mások előtt, szinte ajnározza önmagát. Találkoztunk már ilyennel? Ugye, milyen nehéz elviselni? Egy ősi kínai mondás úgy tartja: „Nem attól válsz naggyá, ha a tömegek vállára állsz, hanem ha a tömeg felemel.”

Amikor itt az igénkben az Úr Jézus kijelentette magáról, hogy ő a világ világossága, jó alkalomnak látszott a farizeusok számára, hogy megkérdőjelezzék állítását, hiszen a rabbik hagyománya nem fogadta el az ember önmagáról szóló tanúskodását. Csak Isten tehet bizonyságot önmaga mellett. Jézus volt egyedül alkalmas arra, hogy ezt kijelentse magáról, hiszen ő Isten.

A farizeusok abban a tévedésben voltak, hogy sok mindent tudnak Jézusról. Valójában pedig teljes tudatlanságban éltek Jézus küldetését illetően, nem tudták, nem hitték, hogy a mennyből jött, és oda megy vissza. Nem hitték, hogy ő a Fiú, aki egyenlő az Atyával.

Ő a világ világossága. Rajta kívül nincs szabadulás a bűn sötétjéből. Te hiszed-é ezt?
Schneider Károly

Délutáni elmélkedés

A szolgálat üzemanyaga: öröm
Igehely: Mt 28:8 „Az asszonyok gyorsan eltávoztak a sírtól, félelemmel és nagy örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak.”
A tavaly eljuthattam Izráelbe, ahol többek között megnézhettem Jézus sírját is (legalábbis annak nevezték). Mindenesetre üres volt, és én ennek nagyon örültem, ahogyan az asszonyok is, akiknek szintén megmutatta az angyal az üres sírt: „Nincsen itt, mert feltámadt, amint megmondta. Jöjjetek, nézzétek meg azt a helyet, ahol feküdt” (Mt 28:6).

Egyrészt az üres sír, de nem csak önmagában ez (mert ezzel a katonák is szembesültek), hanem a feltámadott Jézus Krisztussal való találkozás öröme, aki ezt mondta az asszonyoknak: „legyetek üdvözölve” – ami az eredeti szövegben úgy hangzik „ÖRÜLJETEK!” – adott erőt a további szolgálathoz az asszonyoknak, az emmausi tanítványoknak.

Nekünk is ez ad erőt a szolgálat végzéséhez, az örömhír továbbadásához. Ez olyan soha el nem fogyó „üzemanyag”, amelynek erejével tudjuk végezni a szolgálatunkat, amit a mi Urunk ránk bízott. Tegyük hát ezt, testvéreim!
Schneider Károly