ÁHÍTAT – 2022. február 8., kedd

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Aki parancsol a démonoknak
Igehely: Lk 8:26-39; Kulcsige: Lk 8:32 „Ott a hegyen egy nagy disznónyájat legeltettek; arra kérték őt a gonosz lelkek, engedje meg, hogy azokba mehessenek. Ő pedig megengedte nekik.”
A vihar után a tanítványcsoportra újabb meglepetés várt. Ruhájuk még meg sem száradt, arcukon még ott volt a döbbenet. Az orkán tombolása utáni csöndben tovább szerették volna csodálni a Mestert, de alig értek ki a biztonságos partra, máris egy meztelenül futkározó férfire lettek figyelmesek, akinek a kiáltozása még a vihar süvítésénél is hátborzongatóbb volt. Egyenesen feléjük tartott. Lukács szerint szembejött Jézussal. A tanítványok feltehetően Jézus mögé húzódtak, vagy fedezékbe menekültek. Az Úr Jézus állta a frontot. Ő jól tudta, hogy mivel áll szemben, és nem kellett félnie, mert a gonosz lelkek rettegtek a hatalmától. Egyedül szembeszállt egy egész légióval. Rájuk parancsolt, azok pedig kimenekültek a megszállottból.

Később Jézus a tanítványainak is hatalmat adott a tisztátalan lelkek felett (Lk 9:1). Ha az Ő tanítványa vagy, akkor te is kaptad ezt a hatalmat. Ha Jézus benned él, akkor az Ő parancsoló hatalmát igénybe veheted. Ne feledd, hogy „nem test és vér ellen harcolunk, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak” (Ef 6:12). Harcolj Jézussal együtt, így biztosan győzni fogsz!

Sallai Jakab

Délutáni elmélkedés

Az irgalmasság leckéje
Igehely: Mt 9:9-13; Kulcsige: Mt 9:13 „Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent ez: „Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot.” Mert nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket.”
A vámszedő Máténak, amint Jézus tanítványává lett, az első gondolata az volt, hogy milyen jó lenne, ha a barátai is megismernék Jézust. Nagy vendégséget rendezett, és meghívta a barátait, valamint Jézust és tanítványait. Sokan elmentek azok közül, akiket a „rendes” emberek söpredéknek tartottak. Ezek örültek, hogy a Mester leül velük egy asztalhoz. A szigorú farizeusok szemében – akik a nép erkölcsi őreinek tartották magukat – ez egy elképzelhetetlen szörnyűség volt. Kiábrándultan hüledeztek. Szóvá is tették, de csak a tanítványoknak – Jézus viszont meghallotta, és megválaszolt nekik: Orvosra a betegnek van szüksége, irgalmasságot pedig a rászorulókkal kell gyakorolni.

Az irgalmasság leckéje nem csupán a farizeusoknak lett feladva, hanem nekünk, mindnyájunknak. Mi is képmutató farizeusok vagyunk, amikor lenézünk másokat. „Menjetek, és tanuljátok meg…” John MacArthur szerint ezt a kifejezést a rabbik olyankor használták, amikor a tanítványaik nem tudták a választ. Hazaküldték őket, hogy olvassák el újra, majd jöjjenek vissza, és mondják fel a leckét. Testvérem, te hogy állsz ezzel a leckével?

Sallai Jakab