ÁHÍTAT – 2022. november 16., szerda

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Samáriai ébredés Jézus idején
Igehely: Jn 4:27-42; Kulcsige: Jn 4:40 „Amikor tehát a samáriaiak Jézushoz értek, kérték őt, hogy maradjon náluk. És ott maradt két napig.”
Néhányszor ért már meglepetés, amikor olyannak az életében láttam változást, akiből soha nem néztem volna ki, hogy az megtörténhet. Samáriára is így tekintettek a zsidók. Semmi jót nem néztek ki belőlük, és nem is kívánták, hogy jó dolgok történjenek velük. Gondolj ma reggel azokra az emberekre, akikhez hasonlóan viszonyulsz! Véleményt alkottál róluk, és úgy gondolod, hogy a véleményed igaz. Elvárod, hogy mások is hasonlóan vélekedjenek róluk, köztük Jézus is. De Üdvözítőnk nem kerülte el Samáriát. És a samáriaiak, meglepetésünkre, befogadták Jézust, és felismerték benne a világ Üdvözítőjét. Annyira jól kijött a samáriaiakkal, hogy ellenségei samáriainak tartották. Szerinted Jézus mit tenne ma a fent említett ismerőseiddel? Ő a bűnösök barátja, remélem, nem felejtetted ezt el!

Szabadulj meg ma az előítéleteidtől, és akard azt, amit Jézus, vagyis környezeted ébredését!

Ha neked is mondták ismerőseid, hogy te már csak ilyen maradsz, ne higgy nekik! Kezdj el hinni Krisztus erejében és a gyökeres változás valóságában! Melyiket választod? Az ítélkezést vagy a szeretetet? A tehetetlenséget vagy a reményt?

Györfi Elek Tóbiás

Délutáni elmélkedés

Felelősséggel tartozunk egymásért
Igehely: 1Móz 4:1-10; Kulcsige: 1Móz 4:9 „Akkor az Úr megkérdezte Kaintól: Hol van Ábel, a testvéred? Kain ezt felelte: Nem tudom! Hát őrzője vagyok én a testvéremnek?”
Mai társadalmunkban különös lendülettel indult be az önmagunk felé fordulás. Fedezd fel önmagad! Légy önmagad! Adj meg magadnak mindent, amit kívánsz, mert megérdemled! Hallgass a szívedre! Ne engedd magad befolyásolni mások véleményétől, helyzetétől! Lehetne folytatni a sort. Egy-egy ilyen felszólítás önmagában talán még jónak is tűnik, de amikor lépten-nyomon minden önmagad felé irányít, és eltávolít a másik embertől, az már beteges és veszélyes. Amikor a másikra nézel, és azt keresed benne, ami neked nincs, hogy irigykedhess, lázadhass, akkor ez mérgező, halálos következményekkel fog járni.

Isten hív, hogy forduljunk szeretettel egymás felé. Örvendjünk a másik örömén, és sírjunk a másik bánatán. Isten hív, hogy tagadjuk meg az irigységet, haragot, keserűséget, és teremjük a szeretetet, békét, örömet.

A bűn rád is vágyakozással leselkedik, akárcsak Kainra. A bűn feletti győzelem ma Krisztusban járható út számodra, sokkal inkább, mint akkor Kain számára volt.

Milyen területen kísért az önmagadra fókuszálás? Kiknek a jóléte késztet irigységre, haragra? Szeress, és légy felelősségteljes őrizője embertársaidnak!

Györfi Elek Tóbiás