ÁHÍTAT – 2023. augusztus 10., csütörtök

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Igaz álom és bizonyos magyarázat
Igehely: Dán 2:36-49; Kulcsige: Dán 2:45b „A nagy Isten tudtára adta a királynak, hogy mi történik majd ezután. Igazat mond ez az álom, és bizonyos a magyarázata.”
Ha egy csoportkép kerül a kezedbe, te is először magad keresed meg a képen? Nebukadneccar sem volt ezzel másképp. Az álom jelentéséből mintha csak egy dolgot jegyzett volna meg: hogy az aranyfej őt jelképezi. Pedig a szobron kívül egy bizonyos kő is szerepelt az álomban, amelyik a király számára ítéletet hozott.
Dániel és minden hívő számára viszont Isten ígéretét jelenti ez a kőszikla. Bármilyen igazságtalan helyzetben is élünk, mindez csak átmeneti. Isten országa viszont örök, és mi ennek az országnak vagyunk az állampolgárai. Sőt, Istennek vagyunk a gyermekei! „Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.” (Róm 8:17) Ez az ígéret pedig erőt ad ahhoz, hogy hűségesen kitartsunk Isten mellett a körülményektől függetlenül.
Szoktál úgy gondolni a téged ért igazságtalanságokra, mint lehetőségre, hogy Jézussal együtt tűrj? Mit jelent számodra az, hogy csak Isten országa örök?
Szűcs Frigyes

Délutáni elmélkedés

A rossz irányt időben le kell leplezni
Igehely: 3Jn 9-11; Kulcsige: 3Jn 10a „Ezért tehát, ha megérkezem, emlékeztetni fogom azokra a dolgokra, amelyeket művel, amikor gonosz szavakkal rágalmaz minket.”
A gyülekezeti élet egyik legnagyobb áldása, hogy testvéreinkkel együtt követhetjük Jézust. Szükség is van a közösségre, hiszen a helyén mondott bátorítás és intés is áldásul szolgál. Más alkalommal pedig mi fejlődhetünk azáltal, hogy segítünk testvéreink terheinek hordozásában.
Ilyen volt az a házi közösség is, amelyikhez Gájusz is tartozott. János figyelmezteti, hogy időben le kell leplezni azt, ha valaki a közösségből rossz irányba halad. Még nagyobb a veszély, ha a tévúton járó másokat is befolyásol. Az apostol azonban nem ragad le a „problémás” tagnál, hanem gondja van a többiekre is. Figyelmezteti Gájuszt, hogy nem elég az, ha nem követi a rosszat. Tudatosan döntenie kell a jó mellett. „Szeretett testvérem, ne a rosszat kövesd, hanem a jót” (3Jn 11). Mi se vegyük le szemünket a célról! Ha testvérünk megbotlik, segítsünk neki felkelni, és haladjunk tovább Jézus nyomdokában.
Szűcs Frigyes