ÁHÍTAT – 2024. április 10., szerda

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

A fiak szabadok
Igehely: Mt 17:24–27; Kulcsige: Mt 17:26 „Miután így felelt: Az idegenektől – Jézus ezt mondta neki: Akkor tehát a fiak szabadok.”
Az adófizetés állampolgári kötelesség. Ezt az Úr Jézus nem húzta át, hanem alávetette magát a korabeli törvény előírásainak. Ám azok, aki tőle és a tanítványoktól ezt számon kérték, nem gondoltak arra, hogy van egy olyan ország, amelyben a fiak szabadok. Ha ennek az országnak részesei lettek volna, akkor bizonyára az is foglalkoztatta volna őket, hogy hogyan lehet Isten országa törvényeinek megfelelni.

Ha hívőként szabadságot nyertél, akkor arra igyekszel, hogy állampolgári kötelességednek eleget tégy. Nem lehetsz adócsaló és nem károsíthatod meg országodat azzal, hogy a Krisztusban nyert szabadságodra hivatkozol. A szabadságot – annak határaival együtt – a lélekmentés érdekében fogod megélni. Az Úr Jézus engedelmeskedett a polgári törvényeknek, nem akart másokat megbotránkoztatni, pedig ő Uraknak Ura, Királyoknak Királya, minden törvény fölött a legnagyobb Úr. Ha hozzá tartozunk, akkor a Szentlélek késztetése során még arra is képesek leszünk, hogy a törvény előírásánál többet tegyünk az emberek megtérése érdekében.

A szabadságod megélése Krisztus dicsőségét munkálja, vagy botránkozást eredményez? Kész vagy saját szabadságodat korlátozni mások érdekében?
Veress Ernő

Délutáni elmélkedés

Menyasszonykeresés imádsággal
Igehely: 1Móz 24:1–14;62–66; Kulcsige: 1Móz 24:12 „Akkor ezt mondta: Uram, Ábrahámnak, az én uramnak Istene! Adj eredményt még ma, és mutasd meg hűségedet az én uram, Ábrahám iránt!”
Ez egy gyönyörű, romantikus történet. Igazi happy enddel, ahogy szoktuk jellemezni az ilyen eseményeket. A 12. versben Ábrahám szolgájának rövid imája van leírva, de én azt gondolom, hogy Ábrahám is sokat imádkozott fia leendő feleségéért, sőt a 63. versben azt olvassuk, hogy Izsák is kiment estefelé a mezőre imádkozni. Ebből a pár szóból arra következtetek, hogy Izsák elmélyülten kereste az Urat élete kulcskérdésében.

Feladata a hívő szülőknek imádkozni gyermekeik jövendő társaiért? Természetesen! Ezt az ajándékot én is megkaptam, testvéreimmel együtt.

Eleázárt emberileg teljesíthetetlen feladattal bízta meg Ábrahám, de az ÚR kegyelmes volt hozzá. Belátta, hogy Isten segítségére van szüksége Ábrahámnak, Izsáknak, és így neki is, hogy összetalálkozzon a megfelelő leánnyal. Viszont nem „csak” imádkozott, hanem hosszú, fárasztó, valószínűleg kockázatos utat tett meg a feladat teljesítése érdekében.

Nagy kegyelem, hogy Mennyei Atyánk segítségét, vezetését kérhetjük életünk minden kérdésében!
Kovács Gézáné Ildikó