ÁHÍTAT – 2024. április 9., kedd

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Másodszor is mondta
Igehely: Mt 17:22–23; Kulcsige: Mt 17:22 „Amikor újra együtt voltak Galileában, így szólt hozzájuk Jézus: Az Emberfia emberek kezébe adatik.”
Jézus tanítványai a Messiáskirályt várták, mint minden hívő zsidó. Ezért meglehetősen zavarodottak voltak, mert semmi jelét nem látták annak, hogy Jézus királyságra törekedne. Az elhívásnak engedve követték Jézust, mert látták a csodákat, de minden korábbi ismeretükkel és természetes elvárásaikkal szembement ez a kijelentés Jézus megöletéséről és feltámadásáról. Ezért mintegy kizárták ezeket az érthetetlen mondatokat a gondolataikból. Nem beszéltek róla, csak érzelmileg reagáltak: nagyon elszomorodtak. Ennek az lett a következménye, hogy amikor Jézust elfogták és megölték, akkor ez teljesen felkészületlenül érte őket, szétestek értelmileg, érzelmileg. Kétségbeestek és menekültek.

Mit ígért nekünk, a követőinek Jézus? Egyrészt, hogy még nála is nagyobb csodákat fogunk cselekedni (Jn14:12), másrészt, hogy ugyanúgy üldözni, gyilkolni fognak minket is, mint őt (Lk 21:12, Mk 13:12–13). A mi részünkről mind a kettőhöz hit kell. Isten pedig adta mindkettőhöz a Szentlelkét, aki által erőt kapunk.
dr. Kovács Géza

Délutáni elmélkedés

Szerelemből gyűlölet?
Igehely: 2Sám 13:1–15; Kulcsige: 2Sám 13:15 „De utána annyira meggyűlölte őt Amnón, hogy nagyobb lett a gyűlölete, amellyel gyűlölte, annál a szerelemnél, amellyel szerette, és ezt mondta neki Amnón: Kelj fel, menj innen!”
Milyen szomorú történet! Már a kezdetnél is voltak vészjósló jelek: betegséget okozó epekedés, egy ravasz barát, hazugság. Ilyen alapra lehetetlen egy áldott, tartós kapcsolatot építeni. Szomorú, hogy amikor Dávid király elment a fiát meglátogatni, nem érzékelte a csapdát két gyermeke között.

Amnón bűnös viselkedését teljes mértékben elítéljük. Ki tudott volna idejében segíteni neki, hogy kijózanodjon, hogy megszabaduljon bűnös vágyától?! Hisz később életével fizetett gonosz tettéért!

Támár kétségkívül áldozat volt. Hogy védhette volna meg magát kiszolgáltatott helyzetében? Nem olvassuk, hogy felkiáltott volna Istenhez segítségért, pedig ő megígérte, hogy velünk lesz a nagy bajban is.

Sajnos, mostanában is hallunk hasonló tragédiákról. Egy fiatal nő italába kábítószert tesznek, és eszméletlen állapotában képtelen védekezni. Szörnyű következményei lehetnek. Legbiztonságosabb kerülni az ilyen helyeket, társaságokat. Ne a szemétdombon keressük boldogságunkat, társunkat!
Kovács Gézáné Ildikó