ÁHÍTAT – 2024. május 2., csütörtök

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

A farizeusok fehérre meszelt sírjai
Igehely: Mt 23:16–28; Kulcsige: Mt 23:27 „Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlók vagytok a meszelt sírokhoz, amelyek kívülről szépnek látszanak, de belül tele vannak halottak csontjaival és mindenféle tisztátalansággal.”
Jézus beszédében nyilvánvalóan halljuk és érezzük a szíve fájdalmát az izráeli szellemi vezetők miatt, mert azok képmutatók, bolondok, vakok. Nem csupán megfeddi őket, hanem kihangsúlyozza, hogy mennyire eljátszották a szellemi felelősségüket. Végül meszelt sírokhoz hasonlítja őket: kívülről lehet szép a látvány, de belül csak halál és tisztátalanság van. Képzeljük el, hogy Jézus ezt nyilvánosan, a szemükbe mondja! Az emberek annyira tisztelik őket, mert olyan vallásosnak és igazságosnak tűnnek: még a legapróbb dologban is a legszigorúbb törvényeket alkalmazzák; de Jézus látja a szívüket. Embereket be lehet csapni, de Istent nem. Biztos, hogy nem tetszett nekik ez a beszéd.

És neked? Mi lenne, ha Jézus itt és most kifordítaná a szívedet? Mit találna ott? A te életed is olyan, mint egy meszelt sír: csak kívülről szép? Úgy tűnik, hogy Isten számára hihetetlenül fontos az őszinteség: legyünk valójában olyanok, aminek valljuk magunkat: a szavainkban, a viselkedésünkben, a gondolatainkban. Akkor is, ha senki nem látja.
Hessel Keutel

Délutáni elmélkedés

Alázatban az Úr előtt
Igehely: Jak 4:1–10; Kulcsige: Jak 4:10 „Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket.”
Hívőként nem lehet nevetni vagy vidámnak lenni? Mindig kell szomorkodni, gyászolni és sírni? Nem ez ennek a szakasznak az üzenete. Hiszen Isten kegyelme és szeretete a legnagyobb öröm, amit megtapasztalhatunk, és a legmélyebben megvidámít minket! Jakab itt arra utal, hogy a világi öröm nem maradandó; az üres mulatság megszűnik; a gonosz módon megszerzett előnyök miatt való boldogság eltűnik.

Csak kétféle módon lehet élni: vagy Isten barátja vagy, vagy a világé. Nem lehet egyszerre mindkettővel barátságban lenni. Nagyon merevnek tűnik ez, és sokszor keresünk kifogásokat, hogy nem kell ezt annyira komolyan venni. Hiszen nem kell kolostorba költöznünk, ugye? Itt élünk ebben a világban! Lehet, hogy az ördög ezt súgja a fülünkbe? Igen, mert ő azt akarja, hogy langyos keresztyének legyünk. Neki és a hazugságainak ellen kell állni! Istennek kell engedelmeskedni: megtenni mindazt, amit ő mond. Azért, mert ő mondja. Ez az alázat, amiról ír nekünk Jakab. Mert ilyeneknek kegyelmet ad az Isten. Fontos kérdés: szerinted ki tudja jobban: te vagy Isten?
Hessel Keutel