ÁHÍTAT – 2024. március 18., hétfő

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

Bemerítő János mártírhalála
Igehely: Mt 14:1–12; Kulcsige: Mt 14:12 „Azután eljöttek tanítványai, elvitték a holttestet, és eltemették. Majd elmentek, és hírül adták ezt Jézusnak.”
Bemerítő János levágott fejét odaadták Heródiás lányának, aki elvitte azt a János halálát kívánó anyjának. Ez azért történt, mert Bemerítő János az Úr prófétájaként megfeddte Heródest, amiért elvette testvérének, Fülöpnek a feleségét.

Istennek és az Igének mindig voltak és vannak is ellenségei. Olyanok, akik nem akarnak hinni Isten Fiában, sem akarata szerint élni. Néha megszólít az Úr, hogy tegyünk bizonyságot az Úr Jézus Krisztusról. Máskor üzenetet kapunk, amit át kell adnunk másoknak. Szeretettel kell inteni, másokat dorgálni vagy megfeddeni a bűnök miatt, amikben élnek.

A fejvesztéssel járó kivégzések napjainkban – a világnak ezen a táján – kimentek a szokásból. Az a kérdés fogalmazódik meg bennem, hogy ha kapunk az Úrtól egy üzenetet, amit el kell mondjunk másoknak, vállaljuk-e a feladatot? Teljesítjük-e a küldetést?

János tanítványai eljöttek, elvitték a János testét és eltemették. Ha a környezetedben haláleset, gyász van, tudsz-e sírni a sírókkal? Vigasztalni őket? És kész vagy-e szolgálni azzal, hogy amikor kell, elkíséred őket e földi létben az utolsó útjukra?
Kelemen Sándor Tomi

Délutáni elmélkedés

Isten hűséges üdvösségünk munkálásában
Igehely: Fil 2:12–18; Kulcsige: Fil 2:13 „Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.”
Ha kimegyünk nyáron a szabadba, és feltekintünk a csillagos égre, csillagok milliárdjait, Isten teremtésének a csodáit szemlélhetjük. Vannak különösen ragyogó, meg gyengébb fényű, halovány csillagok is. Egyik csillag dicsőségre nézve különbözik a másiktól. Azt mondja az Úr, hogy így vagyunk mi is, mint ragyogó csillagok e sötét világban, az Istentől elfordult és elfajult nemzedék közepette. De ez csak akkor lehetséges, ha Isten Igéjére figyelünk. Ha rendszeresen olvassuk és megéljük azt.

Isten célja az, hogy minket feddhetetlenné és romlatlanná formáljon át. Hibátlan gyermekeivé. Szeretnél ilyenné válni? Ez Isten terve rám és rád nézve. Ha zúgolódás van benned, ki kell vetned az életedből. Ha vonakodás van benned az Úr iránti teljes odaszánás és engedelmesség területén, ebből is meg kell térned. Hajlandó vagy-e az Úrnak újra odaszánni, és teljesen átadni az életed? De úgy, hogy semmit nem tartasz meg magadnak? Az Úr hűséges. Ezt akarja kimunkálni benned. Az üdvösségedet. Engedsz-e átformáló kezének?
Kelemen Sándor Tomi