ÁHÍTAT – 2024. március 19., kedd

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége által kiadott napi igei elmélkedés-sorozat

Délelőtti elmélkedés

A kenyerek és a halak csodája
Igehely: Mt 14:13–21; Kulcsige: Mt 14:20 „Miután valamennyien ettek és jóllaktak, összeszedték a maradék darabokat, tizenkét tele kosárral.”
Bemerítő János tanítványai elvitték az Úr Jézushoz a János halálhírét. Amikor Úr ezt meghallotta, hajóba ült, és elment egy lakatlan helyre egyedül. Elgondolkodtató az Úr reakciója, amikor eljut hozzá a szomorú hír. Elvonul, hogy egyedül lehessen. Hajóba ül, egy lakatlan helyre megy. Szüksége volt a magányra. (Ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódik, amikor az Úr az Olajfák hegyén sír Jeruzsálem felett: „Jeruzsálem, Jeruzsálem, aki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akik hozzád küldettek!” Mt 23:37a.)

A sokaság ezt megtudta, és elment megkeresni az Úr Jézus Krisztust. Ő kész volt szeretettel fogadni őket, és szolgálni feléjük. Benned megvan-e ez a szolgálatkészség? Az Úr jelenlétében a betegek gyógyulást, az éhező sokaság táplálékot, a tanítványok tanítást nyertek. Az ő csodálatos jelenlétében mindenki áldást kapott. Még a kisgyermek is, aki azt a kevés eledelt adta oda az Úrnak, ami neki volt. Így nyerhetett áldást egy ötezer férfiból meg asszonyokból és gyermekekből álló sokaság is.

Hajlandó vagy-e magadat, és mindenedet, amid van, egészen az Úrnak átadni, hogy abból mások is áldást nyerjenek?
Kelemen Sándor Tomi

Délutáni elmélkedés

Isten hűséges a bűnbocsánatban
Igehely: 1Jn 1:7–9; Kulcsige: 1Jn 1:9 „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.”
Világosság és sötétség. Örök ellentét. Ki a világosság? Az Úr Jézus Krisztus azt mondja: Én vagyok a világosság. Mi a sötétség? Sokan sokféle választ adnak erre. Az Ige fényében csak egy helyes válasz létezik. A sötétség nem más, mint a világosság hiánya. Ahol nincs világosság, ott sötétség van. Amikor megjelenik a világosság, megszűnik a sötétség.

Az Úr Jézus maga a világosság. Az Ige felszólít minket, hogy a világosságban járjunk. Akkor az Úr jelenlétében vagyunk. Célja az, hogy ott is maradjunk. Hogy élő közösségünk legyen vele, és egymással is. A teljes világosságban, a napfényben, a ruhán a legkisebb folt is észrevehető. A foltos ruha nagyon kellemetlenül tud érinteni minket. Az Úr világosságában az életünkben lévő minden bűn és engedetlenség láthatóvá válik. Mert, ha őszinték vagyunk, vannak bukásaink. Vannak bűneink. Mindnyájan vétkezünk.

Az az Úr akarata, hogy megtisztítson minket minden bűntől. Teljesen az Úr világosságában vagy-e már? Felismerted-e a bűneidet? Hajlandó vagy-e felfedni és megvallani őket? Mert az Úr kész megtisztítani minden hamisságtól. Te kész vagy-e erre?
Kelemen Sándor Tomi